Rudy Cleemput

theater:

Zette zijn eerste stappen in het theater bij Victoria in Gent, waar hij Aagje leert kennen. Daarna werkte hij nog voor Toneelgroep Ceremonia, Woestijn ’93 en Hush Hush Hush.

In ’97 start hij met het sociaalartistiek project Brood & Spelen, dat samen met jongerenorganisaties en cultuurcentra theaterproducties opzette. In de periode ’97-2000 creëert hij voor Brood & Spelen een tiental producties met jongeren.

In 2004 creëert hij samen met Aagje Dom ‘Mama Moussaka’, dat in première ging in CC De Kern te Wilrijk en dat tijdens de maanden oktober-november 2004 toerde doorheen een 20-tal cultuurcentra. Samen met Aagje richt hij Duizendeneen op waarmee ze ondertussen vijf voorstellingen maakten: ‘De Zee van Andersen’, ‘Barber en Vlam’, ‘Veel Vijvers & Prinsessen’, ‘Mariken’ en ‘Dozenroosje’.

beeldend werk:

Afgestudeerd als fotograaf had hij zijn eerste fototentoonstelling in 1976.

In 2003 start hij met het project Mer-Mère dat de verhouding tussen ‘de moeder’ en ‘de zee’ onderzoekt, een project dat uitmondde in een tentoonstelling die te zien was in een zestal Vlaamse cultuurcentra en later een vervolg kreeg rond de zeemeermin.

Volgde een opleiding Mixed Media en ontwerpt en bouwt de decors voor de voorstellingen van Duizendeneen. Werkte ook mee aan verschillende kortfilms als decorbouwer, uitvoerder van rekwisieten en special effects.

documentaire:

In 2009 draait hij in Senegal de korte documentaire ‘2 Générations de Griots’ naar aanleiding van een concert van Babacar Mbaye in Gent en later dat jaar ook een muziekclip voor dezelfde muzikant.

In 2010 maakt hij in opdracht van vzw Nakhla de documentaire Kunst Kleurt.

Kunst Kleurt is een dwarsdoorsnede van het cultuurlandschap vandaag, waar opvallend veel kleur op de voorgrond treedt. De documentaire gaat in op de vraag waarom dit zo is en waarom nu. Met medewerking en interviews van o.a. Chokri Ben Chika, Sidi Larbi Cherkaoui, Mustafa Kör, Charif Benhelima, Saddie Choua en Alain Platel.

kleur

European Institute for Sirenology:

Rudy richtte in 2004 het Europees Instituut voor Zeemeerminkunde op.

Rudiobio_05

persartikels:

‘Het Volk’ 21/10/1998
Rudybio_01

‘De Wijkgazet’ 22/01/1999
Rudybio_03

‘Gazet van Antwerpen’  08/08/1997
Rudybio_04